MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Kalafior w niecodziennej odsłonie. Przerób go na kotlety, a nie wyjdziesz z zachwytu. Tak podbijesz podniebienie jaroszy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe kotlety z kalafiora to znakomity patent na przemycenie większej porcji warzyw.
Domowe kotlety z kalafiora to znakomity patent na przemycenie większej porcji warzyw. freepik.com/timolina/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiące kotlety z kalafiora z patelni to świetne danie dla wegetarian. Polecam je podawać, gdy chcesz urozmaicić codzienne menu, albo gdy chcesz zrobić wrażenie na wegetarianach. Często przygotowuję je w piątki albo podaję w ramach bezmięsnego poniedziałku. Poznaj przepis na pyszne kotlety kalafiorowe dla całej rodziny.

W skrócie

Smakowite kotlety z kalafiora to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a składniki na wyciągnięcie ręki. Dzięki temu przepisowi przemycisz porcję warzyw nawet niejadkom. Przy tym możesz ją wzbogacić o dodatek rozkruszonego sera feta, startą mozzarellę lub ser cheddar. Każdy z nich doda smaku i nieznacznie zmieni strukturę usmażonego dania.

Kotlety z kalafiora – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 średni kalafior,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 2 jajka,

  • 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych,

  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej,

  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 80 ml oleju rzepakowego do smażenia.

Jak zrobić kotlety z kalafiora?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj dokładnie kalafiora, podziel na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku przez 10 minut.

  2. Gdy kalafior będzie lekko twardy, odcedź go, przełóż do miski i odstaw do wystudzenia.

  3. Letniego kalafiora rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, posiekaj nożem lub zetrzyj na tarce do warzyw z dużymi oczkami.

  4. Cebulę posiekaj na drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.

  5. Oba warzywa dodaj do rozkruszonego kalafiora.

  6. Do warzyw wbij jajka, zmielone płatki owsiane, mąkę kukurydzianą i posiekaną natkę pietruszki.

  7. Dosyp sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj dłońmi.

  8. Z masy formuj kotlety z kalafiora, które zmieszczą się w zagłębieniu dłoni.

  9. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej rzepakowy na średniej mocy palnika.

  10. Domowe kotlety z kalafiora smaż z obu stron, aby były złociste, zwarte i chrupiące.

  11. Usmażone kotlety z kalafiora odkładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

  12. Gotowe kotlety kalafiorowe są gotowe do podania.

Dodatki do kotletów z kalafiora

Chrupiące kotlety z kalafiora znakomicie smakują podane z domową mizerią. Przydaje się także do nich sos czosnkowy na bazie jogurtu. Możesz podawać je kaszą gryczaną, purée ziemniaczanym, upieczonymi ziemniakami. Polecam zjeść je z surówką z młodej kapusty, a także używać ich jako zamiennik burgerów. W ten sposób zjesz pyszny wegetariański obiad dla całej rodziny.

Mam nadzieję, że to danie przypadnie ci do gustu i zechcesz je przyrządzić na letni obiad.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kalafior w niecodziennej odsłonie. Przerób go na kotlety, a nie wyjdziesz z zachwytu. Tak podbijesz podniebienie jaroszy - Strona Kuchni

Wróć na walcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto